Sıkça Sorulan Sorular

Hipospadias’ından dolayı çocuk sahibi olmasında engel bulunmaz.

Eğer idrar deliği uca yakın ise idrar/çiş deliğinin çeşitli yöntemlerle uca getirilmesi tek seferde olmaktadır. Bu ameliyatları tek seferde yapanlar kadar iki seferde uygulayanlar da vardır.

Sünnet aynı seansta ya da daha sonra yapılabilir.

İlk safha varsa eğriliğinin düzeltilmesi ve sonradan idrar yolu yapılmasına kumaş teşkil edecek sünnet derisi veya başka yapıların penisin altına taşınması

İkinci safha idrar yolunun oluşturulması.

Hipospadias cerrahisi çok fazla ve çeşitli komplikasyonlara açık olan cerrahilerdendir. Tek seferde çoğunluğu düzelebilirken bazılarında ameliyat sayısı artabilmektedir. Bununla birlikte düzelmeyen hipospadias yoktur.

Geçirilen ameliyatın tipine ve penisin yapısına, yeni yapılan idrar yolunun genişliğine göre hiç gerekmediği gibi 4-6 kez kadar da yapılabilmektedir. Cerrahın tercihi ve deneyimi yaklaşımda rol oynamaktadır.

Olmaz. Düzeltilmez ise veya çok eğriliği olup tedavi yaptırılmamışsa sıkıntı doğurabilir. Bazı kozmetik kusurların da düzeltilmesi daha rahatlatıcı olacaktır.

İyi yapılmış cerrahi onarımlar sonrası bozulmaz. Ancak ameliyat sonrası özellikle 1 yıl izlemde bulunulmalıdır.

Bazı vakalar kalıtsal(ırsi, ailesel) özellik taşıyabilir.

Sertleşme penisin içyapısında bulunan kavernöz yapı denilen süngerimsi ve içi kanla dolabilen ve sinir bağlantılı başka dokularla ilgilidir. Hipospadiastaki idrar yolu ile ilgisi yoktur. Dolayısıyla başarılı bir onarım geçiren hipospadiaslarda sertleşmede bir problemi olması beklenmez.

Cinsel gelişim çok faktörlü bir olgudur. Sadece hipospadias nedeniyle olması beklenmez.

Çocuklar 1,5 yaşından önce geçirilen ameliyatları hatırlamadıkları için, en önemlisi de cinsel gelişim sürecinin 1,5 yaşında çekirdek cinsel kimlik kazanımı 2-4 yaşları arasında da cinsel kimlik süreci devam ettiği için ameliyatların bu sürece kalmadan 6 aylıktan sonra yapılması prensip olarak uygun kabul edilmektedir. Ancak işlem öncesi verilen sakinleştiriciler (sedasyon) ile ameliyata giren çocukların daha az hatırladıkları bilimsel olarak gösterilmiştir.

Evet çocuğun büyümesi ile birlikte yeni yapılan yerde normal penis gelişimine paralel olarak büyümektedir.

Uygun teknikle yapılan ve dilatasyon sürecini geçiren çocuklarda darlık problemi beklenmemektedir. Ancak nadiren de olsa İdrar yolu olarak kullanılan dokunun çeşidine bağlı olarak darlık olabilmektedir

Bazı vakalarda kalıtsal(ırsi/ailesel) özellik olabilmektedir.

Hipospadias oluşumu çok nedenlidir. Kalıtsal (ırsi) geçiş olabileceği gibi hiçbir neden olmadan da olabilir.

Hamilelik döneminde alınan ilaçlar, çevresel faktörler, bazı ilaç etkileri, ırsiyet, hormon bozuklukları, damar dolaşım bozuklukları gibi nedenlerle olabileceği gibi nedensiz de oluşabilir.

Ameliyatın tipi, cerrahın yaklaşımı ve penisin durumuna göre 3-6 kat dikilmektedir.

Saç teli inceliğinde dikişlerle dikilen yeni idrar yolunda çok fazla sayıda dikiş bulunmaktadır.

İdrar sondası çoğu cerrah tarafından tercih edilen idrarı dışarı alma ve yeni yapılan yerden idrar geçirtmeme ve kalıp görevi görme amaçlı bir araçtır. Genel olarak sonda kullanılsa da bazen bu görevi yerine getirecek başka kateterler de kullanılabilmektedir. Bazı cerrahlar çok uçta olan hipospadias onarımlarında sonda kullanmamaktadır.

Hipospadiaslı çocuklarda -15 oranında idrar yolları ve genital (erkeklik sistemlerinde) sistemlerinde ek rahatsızlıklar çıkabilmektedir. En sık rastlanılan ek hastalıklar fıtık ve inmemiş testistir. Cerrahın tercihine ve hipospadiasının ağırlığına göre ek tetkik , özellikle ultrasonografi yapılması uygundur.

Çok uçta yer alan çok hafif vakalar hariç özellikle eğriliği olan vakalarda, cinsel birleşme sürecinde- çocuk sahibi olmasında problemler, ayakta işeyememe , kozmetik ve psikolojik problemler olacağından ameliyat yapılması gerekmektedir.

Çocuklar 1,5 yaşından önce geçirilen ameliyatları hatırlamadıkları için, en önemlisi de cinsel gelişim sürecinin 1,5 yaşında çekirdek cinsel kimlik kazanımı 2-4 yaşları arasında da cinsel kimlik süreci devam ettiği için ameliyatların bu sürece kalmadan 6 aylıktan sonra yapılması prensip olarak uygun kabul edilmektedir. Ancak gecikmiş vakaların 5-6 yaşından sonra yapılması psikolojik gelişim açısından daha uygun olacaktır. İşlem öncesi verilen sakinleştiriciler(sedasyon) ile ameliyat giren çocukların ameliyatları daha az hatırladıkları bilimsel olarak gösterilmiştir.

Hipospadias ameliyatı birinci veya ikinci seans olmasına göre, sünnetin yapılıp yapılmamasına göre yeni tüp yapımının uzunluğuna göre, eğriliğin ağırlık derecesine ve cerrahın yaklaşımına göre ameliyat süresi 30 dakika ile 3 saat arasında değişmektedir. Ancak günümüzde anestezi son derece güvenli bir ameliyat imkanı sağladığı için süreden çok ameliyatın başarısı önemlidir.

Hipospadias cerrahisi çok özen gerektiren fonksiyonel olduğu kadar kozmetik açıdan da en iyiyi yakalamak için çalışılan alanlardandır. Hemen hemen hiç fark edilemeyecek derecede iz kalabilmektedir.

Çocuğunuzun çocuğunun olması testisi ile alakalı bir durumdur. Hipospadiası olması çocuğunun olmayacağı anlamına gelmez. Varsa eğriliğinin düzeltilmesi ve idrar deliğinin penis ucuna taşınması sonrasında cinsel ilişki açısından bir problemde kalmayacağı için problemi olmayacaktır. Kaldı ki penisin glans(baş kısmı) da yer alan hipospadiaslar da eğrilikte bulunmadığında düzeltilmediği halde tüm yaşamını sürdüren ve çocuk sahibi olan bireyler mevcuttur.

Evet yaratır. Hipospadias ameliyatlarının ilk ve en önemli safhası eğriliğin düzeltilmesidir.

Ameliyat ile eğrilik ve dönüklüğün düzeltilmesi ilk yapılması gerekendir. Sonrasında aynı seansta ya da hipospadiasın durumuna göre bir sonraki seansta idrar deliği normal yerine penis başına taşınır.

Evet bazı hastalık ve sendrom dediğimiz gelişimsel kusurlarda hipospadiasta eşlik eden rahatsızlıklardan birisi olabilmektedir. Böyle durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Diğer çocukta da çıkma olasılığı, olmayan bir başka kardeşe oranla daha fazladır(6-14)

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile anestezide de büyük gelişmeler olmuştur. Özellikle çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğu tarafından yapılacak işlemlerde risk daha azdır ancak tamamen de yok değildir.

Çok uçta yer alan vakalarda günübirlik veya 2-3 gün kalınabilirken idrar deliği penisin ortasında veya torbaya yakın yer alan vakalarda yeni idrar yolu yapıldığından 7-10 gün arası kalınabilmektedir. Bu süre cerrahın deneyimine ve tercihine göre de değişebilmektedir.

Sondanın tutulmasının ana nedenlerinden bir tanesi yeni yapılan idrar yolundan idrarı uzak tutmak iken bir diğeri de yeni idrar yoluna kalıp görevi görmesidir. Sonda çekildiğinde çok nadir nedenler dışında idrarını yapma sorunu olmamaktadır.

Bazı ameliyatları sondasızda yapan cerrahlar mevcuttur. Yeni idrar yolu oluşturulan çocuklarda çok erken dönemde sonda çıkması kalıp görevi süremeyeceğinden ve de olası enfeksiyon açısından pek istenen bir durum değildir. Onun için azami dikkat edilmelidir.

İdrar deliği çok aşağıda ve eğriliği çok fazla olan çocuklarda sünnet derisi ameliyatta kullanılacağından genellikle sünnet edilmiş olmaktadır. Eğriliği olmayan ve idrar deliği yukarıda olan çocuklarda aile istemezse sünnet yapılmayabilir.

Çocuğun idrar yolunun ağrıya duyarlı olmadığı düşünülmektedir. Eğer çekiştirilme olmazsa sondanın canını yakması düşünülmez.

Sondasını çekiştirmediği sürece hareket etmesinde bir problem yoktur.

Yapılan ameliyatın şekline göre evde bir süre antibiyotik ve ağrı kesici kullanılması gerekebilir.

Ameliyatın şekli, idrar deliğinin yerine göre kontrol sıklığı değişmekte olup genellikle ameliyattan 3 hafta sonra ilk kontrol değerlendirilmesi ve daha sonra aylık muayeneler yapılmaktadır.

Çocuğun kakasının bölgeyi ıslatmasına bağlı pansuman açılmışsa enfeksiyon kapma riski olabilir. Dikişlerini çekiştirmesi şeklinde bir pansuman açılması da yara yerinin açılmasına neden olabilir. Bu nedenler dışında pansumanın erken açılması ciddi bir problem yaratmaz.

İdrarın steril (mikropsuz) olduğu kabul edilmektedir. O nedenle idrarın pansumana ya da dikiş yerine değmesi problem oluşturmaz. Ancak kaka mikropludur. O nedenle kakanın pansumana gelmesi durumunda mutlaka değiştirilmeli, dikişe gelmesi durumunda yıkanmalı ve detaylı pansuman yapılmalıdır.

Erken dönemde enfeksiyon, kesi yerinde açılma, peniste şişlik- morluk olabilir. Geç dönem de kesi yerinin açılması, eğrilik, yeni idrar yolunda fistül (delik), idrar deliğinde darlık olabilir. Darlık tedavi edilmediğinde ise gerisinde kalan idrar yolunda genişleme , balonlaşma (divertikül) olabilmektedir.

Erken boşalmanın bu hastalık ile bilindiği kadarı ile ilişkisi yoktur.

Bazı ülkelerde sıklığı değişmekle beraber genelde 250-300 erkek doğumda bir görülür.

Soru Sorun

FACEBOOK'TAN TAKİP EDİN!