29-11-2017

Çocuk Ürolojisi

Çocukların, üriner sistem (böbrek, mesane, idrar kanalları gibi) ve genital sistemle ilgili hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlık alanıdır. Bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen, üroloji eğitimi üzerine çocuklardaki ürolojik problemlerin eğitimini almış tıp doktoruna ise çocuk üroloğu (pediatrik ürolog) denir. Çocuklardaki bu hastalıkların teşhis ve tedavisi farklı uygulamalar ve pratik beceriler gerektirir. Amacımız, çocuktaki problemi tam olarak ortaya koyarak uygun teşhisi yapmak ve eğer gerekli ise problemin en iyi sonuçları elde edecek şekilde cerrahi düzeltilmesini sağlamaktır.

Çocuk Ürolojisi

Anne karnından itibaren başlayan ve 16 yaşlarında biten süreçte çocukların anatomik yapısı yetişkin bireylerin fizyolojisinden farklı olması; tıpta çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi alanlarını geliştirmiştir. Çocuklar, küçültülmüş yetişkinler değildir ve fizyolojik yapıları ve metabolizmaları farklıdır. Bu nedenle tedavileri, çocuk cerrahisi üzerine uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir.

Çocuk ürolojisi hastalıkları sıklıkla sinsice ilerlemektedir. Bu nedenle uzman hekimler tarafından doğru kontroller ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bilimsel çalışmaların zenginleşmesi ve tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin sonucu olarak çocukların anne karnındayken ultrasonografi yardımı ile görüntülenmesi ile de anomaliler tespit edilmekte ve erken tedavi imkanı sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda; sünnet konusunda yenilikler, uykuda altına kaçırma, inmemiş ya da utangaç testis ve hipospadias tedavilerinde yeni gelişmeler elde edilmiş ve gerçekleştirilen uygulamalar başarılı sonuçlar vermiştir. Önceki yıllarda çocuk ürolojisi tedavisinde organların büyümesi için 6-7 yaşlarına kadar beklenilmesi uygun görülmekteydi ancak son yıllarda erken tedavinin ve gerek varsa cerrahi müdahalenin fizyolojik bir dezavantajı olmamakla birlikte psikolojik açıdan da zarar görmemesini sağlamaktadır. Bu nedenle çocukların üreme organlarında herhangi bir anormallik gözlemlendiğinde mutlaka zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Çocuk ürolojisinin ilgilendiği alanlar; Hipospadias, Pilor Stenozu, Kasık Fıtığı, Yenidoğan sünneti, Trakeomalazi, Akalazya, İnmemiş Testis, Diyafragma Hernisi ve benzeri alanlardır.

Çocuk ürolojisi alanına giren hastalıkların çoğu cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmayarak tedavi edilebilmektedir. Cerrahi müdahale gerektiren hastalıklarda ise; çocuk ürolojisi alanında uzman, müdahale anestezi altında yapılacak ise anestezi alanında uzman doktorların tercih edilmesi önemlidir.

Çocuklar şikayetlerini yetişkinler kadar açıkça ifade edemeyebilir ve doktorlardan korkabilirler. Bu nedenle çocuk psikolojisini iş alanına da yansıtmayı başarmış doktorların çocuklarla kurdukları iletişimler doğrultusunda uygulanan tedavi daha hızlı ve başarılı sonuçlar vermektedir.

FACEBOOK'TAN TAKİP EDİN!