29-11-2017
Çocuk Cerrahisi
Çocuk Cerrahi tüm bebeklik, çocukluk ve ilk gençlik döneminde yani yani 0-18 yaşlar arasında rastlanan cerrahi hastalıkların tedavisi ile ağır doğumsal anomalilerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardan fıtık,apandisit,inmemiş testis gibi sık rastlanan çocukluk çağı problemlerinin tedavisine, yüzeysel enfeksiyonlardan basit cerrahi işlemlerine kadar uzanan geniş bir alanda faaliyet gösterir.
Çocuk Cerrahisi
Çocuk cerrahisi alanı; ürolojik sorunlarının tanı ve tedavisi dahil olmak üzere çocukların kalp ve beyin haricindeki tüm cerrahi tedavi yöntemlerini kapsamaktadır. Çocuk cerrahisinde hekimlerin çalışma alanları ve yöntemleri; çocukların psikolojik gelişimini etkilemeyecek şekilde tasarlanmaktadır.
Çocuk jinekolojisi, kalp dışı göğüs cerrahisi, onkolojik cerrahi, tanısal endoskopik uygulamalar, sindirim sistemi cerrahisi, onkolojik cerrahi, travma cerrahisi ve kalp dışı göğüs cerrahisi gibi uygulamaların bütününü çocuk cerrahisi alanı kapsamaktadır.
Çocuk cerrahisi; doğum öncesi ve sonrasında 18 yaşına kadar devam eden süreçte ihtiyaç duyulan tedavileri gerçekleştirmektedir ve çok geniş bir alana sahiptir. Çocuklarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulan hastalıkların cerrahi tedavisinde yer alacak olan uzman doktorlar ve anestezi uzmanlarının mutlaka çocuk cerrahi uzmanlık eğitimini almış olmaları gerekmektedir. Yetişkin insanların fizyolojik yapılarından ayrılan çocuk fizyolojisinde organların büyümeleri takip edilmekte ve iyileşme süreçleri kontrol altına alınmaktadır. Çocuk cerrahisi hekimleri; apandisit ve fıtık gibi problemlerle birlikte doğum kaynaklı ağır anomalileri de düzeltmektedir.
Yeni doğan cerrahi hastalıkları; prematürelik, doğumsal makat yokluğu ya da darlığı, doğumsal mide sorunları, karın duvarı yoklu nedeniyle bağırsakların dışarıda bulunması, doğumsal yemek borusu yokluğu gibi durumları tedavi etmektedir.
Solunum sistemi cerrahi hastalıkları; doğumsal solunum borusu ve akciğer hastalıkları, soluk borusuna cisim kaçması, hemotoraks ve pnömotraks gibi hastalıkları tedavi etmektedir.
Sindirim sistemi cerrahi hastalıkları; apandisit, kasık ve göbek fıtıkları, pankreasta oluşan tümör ve kistler, karaciğerde bulunan tümör ve kistler, dalak hastalıkları, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkları tedavi etmektedir.
Ayrıca çocuk cerrahisi alanı; trafik kazaları ya da düşme gibi travma tedavilerinde, çocukluk döneminde görülen kanser tedavisinde, yanık tedavisinde ve hormonal hastalıkların tedavisinde etkendir.
Doğumsal çocuk hastalıklarının önüne geçilmesi bakımından gebelik döneminde beslenme, ilaç kullanımı ve zararlı madde tüketimini dikkat edilmelidir ve uzman doktorun tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.